La maison Rio: An archway of transitions | Residence & Backyard

Including to a portfolio marked by creativity and high-quality inside design, Think about, the design studio led by Mélodie Violet, completed La maison Rio, a residential renovation mission in Montreal. Accomplished for a younger couple buying their first house, the main target of the mission was on utterly redesigning the gutted inside of a home devoid of alterations for about 20 years.

“The shoppers had a reasonably good concept of the fundamental structure they needed, and I used to be in a position to infuse their imaginative and prescient with some inventive particulars,” explains Violet, founding father of Think about. “The weather that I proposed create a curvier and chic inside, with a really vivid and cheerful ambiance.”







La maison Rio: An archway of transitions



A clean slateImagine’s strategy started with a whole redesign of the bottom ground structure, with one exception, the position and infrastructure of a staircase ascending to the second degree. The unique entrance to the house frames the staircase as an entry centrepiece, and newly put in double doorways of glass and black steel framing additional contribute to that visible presentation. Whereas its positioning was retained, the staircase itself was given a really detailed facelift that units the tone for transitions all through the house. Curved maple touchdown steps start the ascent on a staircase bordered by curved, vivid white partitions, contrasting black steel strip railing, and a again wall of glass offering transparency to the higher degree.







La maison Rio: An archway of transitions



The staircase units the theme for the whole house, marked by transitions and connectivity derived from a continuity of lots of those self same design parts. Repetition of flowing strains, curves, and purposes of white, black, and brass detailing assist create easy transitions between rooms that have been beforehand compartmentalized. That sense of connectivity is additional enhanced with a broad enlargement of beforehand small home windows, and the addition of patio doorways that attract considerable pure mild.







La maison Rio: An archway of transitions



Designing transitionsTo the left of the staircase, a proper lounge transitions right into a extra personal household TV room. To the best, the kitchen situated behind the staircase. The intense kitchen options white partitions, light-colored hardwood flooring, quartz countertop and backsplash, brass shelving and taps, and an built-in walk-in pantry. Black chairs and a black desk base within the adjoining breakfast nook present a stark distinction to the intense white kitchen. From the kitchen, a big archway transitions to the formal eating room as considered one of a number of archways that function transitional demarcations between the bottom ground residing areas, all appointed with custom-designed furnishings.







La maison Rio: An archway of transitions



Selective illuminationRound, curvy, Scandinavian-style lighting choices additionally play a vital position within the redesign, with every fixture uniquely chosen by Violet. “The aim was to boost the settings, with out being overwhelming,” she explains. “As an example, we selected easy elegant white glass globes, put in at totally different heights, to ‘accompany’ the staircase, reasonably than to outshine it.”

The kitchen lights additionally function purposeful enhances to the intricate design particulars of the area, together with wall-mounted lamps above the backsplash, and fashionable, direct lighting cylinders above the island’s quartz countertop which can be very handy for cooking. A pendant lamp rises above the dinette breakfast desk, whereas the distinctive ambiance of the formal eating room is enhanced by the sculptural aesthetics of a creative fixture from Moooi.







La maison Rio: An archway of transitions



No place like homeThe higher degree of the home is comprised of a main bedroom and loo, three extra bedrooms with two extra loos, an workplace, and a laundry room. The grasp rest room was a degree of focus and Think about designed a structure that featured a double bathe, a big freestanding bathtub, a double vainness with a number of storage parts, and a retro lighting mirror, all highlighted in a seamless continuation of white, beige, and brass. The bottom of the bathe options mild colored tiles, with the partitions adorned with the identical tiles, however in a herringbone kind.

“We’re happy to have succeeded in making a vivid and spacious house for the long run, and one that gives the shoppers the flexibleness to broaden sooner or later to accommodate acquired possessions from their lives and travels,” concludes Violet. “Alongside the best way, it’ll actually really feel like house, and will probably be conducive to entertaining family and friends fairly comfortably for years to return.”

For extra data on Think about, go to https://www.agimagine.com

For extra pictures, see the story at TheSuburban.com

— v2com







La maison Rio: An archway of transitions









La maison Rio: An archway of transitions









La maison Rio: An archway of transitions









La maison Rio: An archway of transitions