$600,000 renovation updates ’90s-era Fredericksburg house

0,000 renovation updates ’90s-era Fredericksburg house

In-built 1997, the home had many points in determined want of updating. As an alternative of a storage there was solely a carport. The panorama was overgrown, and the drive main from the principle street to the home was a washed-out dust street.

However the three-bedroom, two-bathroom home had two issues that cash can’t purchase: nice bones and a 360-degree hilltop view of the encompassing countryside.

“You’ll be able to’t take a view and transfer it elsewhere,” mentioned O’Brien, proprietor of Fredericksburg-based Agave Customized Houses. “In every single place you look there’s a view, so I mentioned to myself, I could make this home work.” 

After eight months and about $600,000 in renovation work, the home is now a captivating, Hill Nation-style house. The home options a big, open dwelling space, an imposing kitchen and loads of separate areas, in and out, the place O’Brien, who’s 42 and single, can entertain.

0,000 renovation updates ’90s-era Fredericksburg house

Tyler O’Brien is proprietor of Fredericksburg-based Agave Customized Houses. He lately rebuilt and renovated a brand new home simply south of Fredericksburg the place he now lives — till he sells it, that’s.

Billy Calzada/Employees photographer

Nonetheless, whereas he constructed it for himself, O’Brien, who moved into the home in February, supervised the redo with a watch towards its attainable resale.

“Individuals say you construct a house to create reminiscences,” he mentioned. “Sure, however in my occupation, I additionally construct them to finally promote and generate income.”

Extra from Fredericksburg: Dwelling appears to be like industrial on the surface, inviting on the within

The house’s entryway leads right into a dwelling space with a vaulted ceiling of stained yellow pine bisected by a rough-hewn cedar beam that runs the size of the room. That, together with a stone hearth angled in a single nook, are two of only some of the house’s unique options O’Brien saved.

The angled fireplace in the living room is one of the few design elements kept in place during the renovation.

The angled hearth in the lounge is without doubt one of the few design components saved in place throughout the renovation.

Richard A. Marini/Employees

Amongst his many additions to the dwelling space are the cupboards with crosshatched doorways he constructed subsequent to the hearth to make up for a scarcity of storage and the engineered white oak flooring.

“For some time folks had been doing 5-inch, even 7-inch planking,” he mentioned. “We went again to the 3-inch. It’s sort of old-fashioned, however the skinny look is beginning to change into a pattern once more.” 

Among the many issues he didn’t like concerning the house’s ’90s type was how the bedrooms had been proper off the principle dwelling space. He constructed a pocket door between the 2 so if somebody is sleeping, they received’t be disturbed if the TV in the lounge is on.

O’Brien made all of the design and adorning choices himself. His daring tastes are obvious within the colourful, usually textured wallpaper utilized in a number of of the rooms (and one of many ceilings), the huge trim he added to lots of the doorways and home windows, even the traditional transom window he constructed above that pocket door. 

Whereas he bought a lot of the paintings and different décor objects particularly for this home, a variety of items had been used to stage earlier houses he’d constructed.

“Quite a lot of these items helped me promote the homes I positioned them in,” he mentioned. “But when the brand new house owners don’t need them, I take them.”

O’Brien’s design inspiration for the owners suite was most definitely the beach, with seabird artwork above the bed and one wall dominated by a large nighttime photograph of a famous pier in Islamorada in the Florida Keys.

O’Brien’s design inspiration for the house owners suite was most undoubtedly the seashore, with seabird paintings above the mattress and one wall dominated by a big nighttime {photograph} of a well-known pier in Islamorada within the Florida Keys.

Richard A. Marini/Employees

O’Brien took design inspiration from the seashore when adorning the proprietor’s suite, positioned on the reverse finish of the home from the visitor bedrooms. The partitions are painted a sea foam inexperienced, portholes function home windows and clocks, and one wall is dominated by a big nighttime {photograph} of the enduring pier in Islamorada within the Florida Keys.

“I really like Florida and I’m impressed by the seashore; it is my comfortable place,” he defined. “I name the look I created ‘Coastal meets Hill Nation.’ ”

He additionally raised the bed room’s 9-foot ceiling to create a vaulted ceiling that echoes the one in the lounge.

The toilet was reworked. The toilet flooring and bathe ceiling are each executed in white and grey hexagonal-shaped Carrara marble tile, the cupboard doorways are louvered, and the partitions behind the built-in shelving are wallpapered. 

Fredericksburg enjoyable: Largest wildflower farm within the U.S. blooms in Fredericksburg

The kitchen of Tyler O'Brien's home just outside Frdericksburg is shown after its $600,000 renovation.

The kitchen of Tyler O’Brien’s house simply exterior Frdericksburg is proven after its $600,000 renovation.

Pictures by Jeremiah Dearinger

Adjoining to the lounge, what had been a darkish, claustrophobic kitchen was opened up and remodeled right into a good-looking, colourful room with a Saltillo tile flooring, a beamed ceiling and an extended, slim, white quartz island measuring 7½ ft by about 3½ ft.

“I didn’t have a lot depth to work with within the kitchen,” he mentioned. “So I made a decision to make the island longer as an alternative of wider. There’s nonetheless room for company to take a seat and eat whereas I prepare dinner and prep.”

With loads of family and friends within the space, O’Brien mentioned he’s already thrown Fourth of July and Labor Day events, and is now gearing up for the vacation season.

As an alternative of continuous the quartz to the perimeter, nonetheless, he put in walnut counter tops.

“I like having a bunch of various textures,” he mentioned. “The walnut warms issues up.”

He eliminated one wall of cupboards reverse the sink, connecting the room to an adjoining den and bar space, and opening up the views out to the again patio.

“For those who’re entertaining and also you’re within the kitchen, you may nonetheless see folks sitting in right here and right here,” he mentioned, gesturing to the den and dwelling rooms. “And you’ll see out the window to the again porch.”

That is the place you will discover a full outside kitchen; a number of coated seating areas, one with a TV; a wood-burning firepit; and a built-in swimming pool with a tanning ledge at one finish and a scorching tub on the different.

The back patio has a built-in swimming pool with a tanning ledge.

The again patio has a built-in swimming pool with a tanning ledge.

Billy Calzada/Employees photographer

Resulting from provide chain points which have roiled the development trade, the renovation took longer than it may need in any other case. Nonetheless, O’Brien had one  demand he was prepared to attend on: He wished matte white home equipment with rose gold {hardware} from GE’s Cafe line.

“I ordered them in August of 2021, and we didn’t get them till this previous September,” he mentioned. “However look of the matte white towards the teal cupboards was one thing I knew I simply needed to have.”

He additionally preferred matte white as a result of it doesn’t present fingerprints like stainless-steel and appears extra elegant than the brilliant white that is been standard in home equipment because the ’90s. 

The pantry is nothing lower than showplace, with particular person, hand-labeled baskets holding crackers, tuna, macaroni and different foodstuffs neatly lined up on cabinets alongside small home equipment.

“I’m very Kind A,” he mentioned with fun.

The storage is one other showplace; it is so neat and tidy he even put in a glass door so it’s seen from inside the home.

“I don’t like seeing junk in my storage,” he mentioned. “Even the paint buckets I hold for touch-ups I put in a pleasant cupboard.”

rmarini@express-news.internet | Twitter: @RichardMarini